4.11.09

Tanda-tanda Taubat Diterima ALLAH
Seorang ahli hikmah ditanya mengenai taubat. Bagaimanakah kita hendak mengetahui taubat kita telah diterima Allah atau tidak? Maka jawabnya, ini adalah urusan Allah,kita tidak berupaya menentukannya...tetapi kita boleh melihat pada tanda-tandanya iaitu:

1. Bagi hamba-hamba yang bertaubat itu bila dia merasakan di dalam dirinya masih ada dosa-dosa yang masih belum terhakis.

2. Hatinya lebih tenteram dan suka mendekati orang-orang yang soleh daripada mendekati mereka-mereka yang fasik.

3. Bila dia merasakan di dalam dirinya telah hilang perasaan gembira, sebaliknya sentiasa datang perasaan sedih kerana takutkan azab Allah.

4. Bila dia melihat pada dirinya yang sentiasa sibuk dengan menunaikan kewajipan terhadap Allah sebaliknya sedikit pun dia tidak sibuk meguruskan rezekinya yang telah dijamin oleh Allah.

5. Sungguhpun sedikit rezeki yang dia dapat di dunia ini namun ia tetap melihatnya banyak, tetapi walaupun banyak amalan untuk akhirat yang telah dikerjakannya namun ia tetap merasa sedikit.

6. Bila dia melihat pada dirinya yang sentiasa menjaga lidah dan ucapannya, sering bertafakur dan selalu berada di dalam keadaan sedih dan menyesal.

Sama-samalah kita memperbanyakkan lafaz istighfar memohon keampunan kepada Allah yang Maha Pengampun. Semoga kita semua mendapat maghfirah daripada Allah…
Insya Allah…2 comments:

  1. rasanya klu hati dah macam pekara di atas maksudnya pasti orang tu dah berpindah maqam nafsu kepada nafsu mutmainah kut

    Al Fajr ayat 27-30
    wahai orang yang bernafsu mutmainah pulanglah ke pangkuan tuhanmu dengan perasaan lapang dan kesenangan dan jadilah kamu hambaku dan kekallah dirimu di dalam syurga

    ReplyDelete
  2. sama-samalah kita berusaha memohon ampun sebanyak yang mungkin kepada ALLAH SWT...

    ReplyDelete